Openbare Basisschool 't Reigerbos

    Nieuwsbrief 27-9-2024

    In deze nieuwsbrief:

    Nieuwe schooltijden

    Hoogbegaafdheidsscreening

    Even voorstellen

    Financiële verantwoording van de OR

    Anti Pestcoördinatoren

    Agenda

    Mediagebruik bij jonge kinderen; 0-4 jaar

    Online veiligheid

    Nieuwe schooltijden

    Afgelopen week is de MR vergadering geweest, waar wij hebben gesproken over uw input van tijdens de inspraakavonden. De oudergeleding heeft u inmiddels vandaag via een brief laten weten wat het vervolgtraject wordt alvorens zij wel of niet kunnen instemmen met deze nieuwe schooltijden. In deze brief wordt u gevraagd om een peiling in te vullen, alvast bedankt voor uw medewerking. 

    Hoogbegaafdheidsscreening

    Op dit moment zijn wij bezig met een hoogbegaafdheidsscreening in de groepen 4 t/m 8. Dit doen wij elk jaar aan de hand van de methode Sidi PO. Alle groepsleerkrachten vullen hiervoor een vragenlijst in voor kinderen die opvallen t.o.v. mogelijke hoogbegaafdheid. In de groepen 4 en 6 wordt voor alle kinderen de vragenlijst ingevuld. Als aan de hand van deze vragenlijst een kind opvalt, wordt er door de leerkracht een vervolgvragenlijst ingevuld. Daarnaast krijgt u dan als ouder ook een vragenlijst die u zelf moet invullen en een vragenlijst die u door uw kind moet worden ingevuld. De oudervragenlijst is twee jaar geldig. Het kan dus zijn dat u twee jaar geleden al een vragenlijst voor uw kind heeft ingevuld. In dat geval moet u nu weer een vragenlijst insturen. Als u vorig jaar al een vragenlijst heeft ingevuld, hoeft dat dit jaar niet. De leerlingenvragenlijst wordt elk jaar ingevuld, ook als dit vorig jaar ook al gedaan is. Tot slot wordt het kind vooruit getoetst om te kijken hoeveel voorsprong het kind op dit moment heeft. Dit laatste gebeurt gewoon op school en hoeft u verder niks voor te doen. Als uw kind bij de screening is opgevallen, krijgt u hier binnen twee weken een mail over met verdere informatie. 

    Even voorstellen

    Graag wil ik mij even voorstellen als vakleerkracht (IVO) islamitisch vormingsonderwijs. Mijn naam is Esmahan Bilici en ik geef met plezier sinds september 2021 les in het vak IVO op verschillende openbare basisscholen.  

    Elke week op donderdag in de periode van 29 augustus t/m 30 januari 2025 zal ik de lessen verzorgen voor het vak islamitisch vormingsonderwijs. Wat gaan wij doen in de IVO-lessen? De leerlingen gaan verhalen uit de islam ontdekken en samen denken de leerlingen na over de betekenis van deze verhalen. In onze lessen geven we ruimte voor levensvragen n.a.v. de verhalen en voor eigen inbreng van de leerlingen. Zo worden ze geïnspireerd om n.a.v. de gesprekken hun eigen levensvisie en identiteit verder te ontwikkelen.

    Kinderboekenweek

    Op woensdag 2 oktober start de Kinderboekenweek weer. Dit jaar is het thema: ‘Lekker Eigenwijs'. Deze dag mogen de leerlingen, lekker eigenwijs, hun spullen meenemen in alles behalve een tas! Ook dit jaar willen we op vrijdag 11 oktober, op beide locaties, de Kinderboekenweek weer afsluiten met een boekenmarkt. 

    We starten de boekenmarkt na schooltijd. De kinderen die meedoen mogen iets eerder uit de klas om hun koopwaar klaar te leggen. Het is de bedoeling dat u zelf een kleedje meeneemt en wat kleingeld als wisselgeld. Bij mooi weer vindt de boekenmarkt plaats op het plein en anders in het speellokaal. Rond 15.30 uur zullen we de boekenmarkt beëindigen.

    Wil uw kind, samen met u, boeken verkopen? Dan kunt u dit doorgeven via : https://forms.office.com/e/c7Jk1kz6tR

    Jaarverslag ouderraad

    Onder dit bericht komt u bij het jaarverslag en een financieel overzicht van de ouderraad over schooljaar 2023-2024. In het jaarverslag leest u welke activiteiten de ouderraad afgelopen schooljaar heeft georganiseerd en financieel heeft ondersteund. Hierbij kunt u o.a. denken aan organisatie van het Sinterklaasfeest, aanbrengen van kerstversieringen, koningsspelen, organiseren en bekostigen Paasontbijt én een financiële bijdrage aan de schoolbibliotheek. 

    Alle door de OR georganiseerde activiteiten en financiële bijdragen worden bekostigd met de jaarlijkse ouderbijdrage. Dit is een beperkt bedrag dat wij aan ouders vragen voor élk kind dat op onze school zit. De ouderbijdrage voor het schooljaar 2024-2025 wordt net als afgelopen jaar vastgesteld op €22,50 per kind.  

    In schooljaar 2024-2025 bestaat de ouderraad uit de volgende leden: Mandy van Weelie (voorzitter), Sam Ederzeel (secretaris), Nurcan Balkan (penningmeester), Jolijn Tas, Stefanie Koedam, Lydia Bogers, Irma Ruijtenberg, Joyce van Deutekom en Denise Roodenburg.

    Heeft u vragen over het jaarverslag, wilt u een toelichting op de financiën van het voorgaande of het komende schooljaar, laat dit ons dan binnen 10 dagen, uiterlijk vóór 7 oktober 2024 weten via e-mail (or@reigerbos.nl). Na deze reactietijd wordt boekjaar 2022-2023 afgesloten. Binnenkort ontvangt u de factuur voor de ouderbijdrage schooljaar 2024/2025 via een e-mail van WIS Collect (houd ook uw spam folder in de gaten) en kunt u deze via IDEAL betalen.  

    Met vriendelijke groet,  

    Ouderraad OBS ’t Reigerbos  

    Documenten:

    Jaarverslag

    Financieel overzicht

    Verklaring kascontrole

    Anti Pestcoördinatoren

    Deze week is de nationale Week Tegen Pesten. In alle groepen is hier aandacht aan besteed.  

    Voor ons is dit een geschikt moment om aan te geven dat wij actief zijn als anti-pestcoördinator op ’t Reigerbos.

    Wat doet de anti-pestcoördinator?

    Als een kind op school ervaart dat hij of zij gepest wordt, kan een kind of kunnen de ouders/verzorgers hier in eerste instantie over praten met de groepsleerkracht. Mocht het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk zijn om met de groepsleerkracht in gesprek te gaan, kunnen kinderen en ouders/verzorgers terecht bij de anti-pestcoördinator. Als anti-pestcoördinatoren ondersteunen wij de leerkracht, kinderen en ouders/verzorgers als er sprake is van pesten.  

    20242709 Jacqueline.jpg

    Jacqueline van der Vlist
    Locatie Zaagmolenpad
    Aanwezig: ma/di/wo/do/vrij
    j.vandervlist@reigerbos.nl

    20242709 Shai.png

    Shai Krant
    Locatie Koningskwartier
    Aanwezig: ma/di/woe/do/vrij
    s.krant@reigerbos.nl

    Agenda_Reigerbos_Zevenhuizen.jpg
    Jaarkalender 2024-2025 OBS 't Reigerbos_september_2024.jpg
    Jaarkalender 2024-2025 OBS 't Reigerbos_oktober_2024.jpg

    Schoolvakanties en studiedagen 2024-2025

    centrum_jeugd_gezin_zuidplas_nieuwsbrief 't Reigerbos_Zevenhuizen.jpg
    GGD.jpg

    Mediagebruik bij jonge kinderen; 0-4 jaar

    Kinderen groeien tegenwoordig op met dagelijks gebruik van beeldschermen. Media kunnen leerzaam zijn, maar brengen ook risico’s met zich mee.

    Hoe lang mag mijn kind achter de tablet? Hoe kan ik mijn kind goed begeleiden bij mediagebruik? 

    Zorg voor gezond en veilig mediagebruik

    • Houd kinderen van 0 tot 1 het liefst helemaal weg van beeldschermen.
    • Een algemene richtlijn van 1 tot 4 jaar is: maximaal 1 uur per dag.
    • Kijk samen met je kind en praat over wat jullie zien.
    • Beperken van beeldschermgebruik voorkomt bijziendheid.
    • Kies voor apps of filmpjes die aansluiten bij de leeftijd en belevingswereld van je kind.
    • Gebruik van een tablet of telefoon vlak voor het slapen zorgt ervoor dat je kind moeilijker in slaap komt.
    • Geef als ouder het goede voorbeeld en leg je telefoon wat vaker aan de kant.

    Voor meer informatie en tips over mediagebruik bij kinderen van 0 tot 5 jaar: klik hier. Meer informatie over bijziendheid en kinderogen vind je hier.

    Meer informatie over opvoeden en opgroeien: Kijk op www.groeigids.nl

    Luister je graag naar podcasts? Je vindt die van het CJG over opvoeden en opgroeien op www.cjghm.nl/podcasts

    Online veiligheid

    Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen en jongeren. Jongere kinderen kijken filmpjes op de tablet of dansen mee met Kinder-YouTube. Oudere kinderen gaan gamen, chatten met elkaar en vragen om Tiktok of Snapchat. Leuk, maar ook uitdagend. Hoe leer je kinderen veilig met zichzelf en elkaar om te gaan online?

    Leeftijdsgrenzen
    Wees je ervan bewust dat programma’s, games en apps een leeftijdsclassificatie hebben. Zo mag je

    • Roblox alleen spelen onder ouderlijk toezicht;
    • is Fortnite vanaf 7 jaar;
    • en mag je alleen op Tiktok of Snapchat als je 13 jaar of ouder bent.

    Check altijd de Kijkwijzer of de Gamewijzer voordat je je kind iets nieuws laat installeren.

    Ouderlijk toezicht en privacy
    Als ouder kan je verschillende accounts onder toezicht stellen. Je kunt aanpassingen doen aan wát en hoe lang je kind online kan kijken. Dit kan bijvoorbeeld met ‘Google Family Link’, of via het account van de app of game zelf. Heeft je kind al een eigen socialmedia account? Scherm het profiel dan altijd af. Het is belangrijk om hier gezinsafspraken over te maken. Zo weet jouw kind waarom jij veiligheid online belangrijk vindt en waarom bepaalde kijk-regels gelden.

    Chatten met onbekenden
    Met de juiste privacy instellingen is het lastiger om met onbekenden te chatten, maar soms gebeurt het toch. Maak daarom samen afspraken.

    • Welke vriendschapsverzoeken accepteer je wel of niet
    • Welke informatie houd je privé en wat mag je delen
    • Maak je kind bewust dat mensen online niet altijd eerlijk vertellen wie ze zijn.

    Hoe ga je online met elkaar om?
    Voor kinderen is het lastig om online te communiceren. Soms snappen ze elkaar niet. Sturen ze iets te snel door. Of er ontstaat ruzie. Praat thuis over online gedragsregels en spreek af dat je af en toe online meekijkt met je kind. Hou gerust een oogje in het zijl in de game-chat of groepsapp. Leg wel uit waarom je dit doet. 

    Tip: Behandel, ook online, anderen zoals je zelf ook behandelt wilt worden

    Bronnen: 
    Gamewijzer - weet wat er speelt! 🎮
    Kijkwijzer
    Toolbox Mediaopvoeding | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)